Bestrating schoonmaken en onderhouden

Bij een mooie tuin hoort ook mooie bestrating. Bestrating heeft niet heel veel onderhoud nodig, maar er zijn wel wat aandachtspunten. Die belichten we in deze blog.

Schoonmaken bestrating

We verstaan hieronder het schoonhouden van de tegels, ter voorkoming van gladheid. Tegels worden doorgaans glad door mossen en algen (groene aanslag). Dit geldt met name voor plekken waar de zon niet komt. Een hogedrukreiniger kan dit het beste verwijderen. Keukenzout, strooizout of schoonmaakazijn zijn probate middelen, maar niet erg milieuvriendelijk voor het bodemleven in je tuin.

Het gebruik van schoonmaakazijn

Veel mensen zien schoonmaakazijn als een perfect middel ter bestrijding van onkruid, mos en algen. Het is goedkoop en effectief op het eerste gezicht. De wortels van het onkruid bereik je hiermee echter niet. Een ander nadeel is dat je het milieu verzuurt. Het is schadelijk voor waterorganismen en dus niet aan te raden om dit te gebruiken in de buurt van afvoerputten, waterlopen en riolen.

Onkruidbestrijding tussen de tegels

Natuurlijk kan je heerlijk peuteren met een aardappelschilmesje. Sommige mensen vinden dit een rustgevende bezigheid, anderen hebben er geen geduld voor. Regelmatig vegen of borstelen met een staalborstel voorkomt onkruid. Er zijn ook speciale voegenborstels verkrijgbaar. Kokend water is ook een optie, maar wees voorzichtig dat je niet planten beschadigt die je wilt behouden. Pas op met kinderen of dieren in de buurt. Wil je het grondig aanpakken? Koop dan een onkruidbrander. Ook hier is voorzichtigheid geboden en kan je er geen kinderen of dieren bij in de buurt hebben.

Het verzakken van bestrating

Bestrating kan ook verzakken, waardoor je er niet meer prettig en veilig op loopt. Als bestrating verzakt kunnen hiervoor verschillende oorzaken zijn:

  • Het heeft erg veel geregend, waardoor er ook veel zand is weggespoeld wat je dus moet vervangen.
  • De bestrating is niet op de juiste manier gelegd: door klinkers en/of tegels in een bepaald verband of motief te leggen, creëer je extra stevigheid.
  • Het soort zand dat gebruikt is onder de bestrating: straatzand is het beste zand. Soms is er zwart zand (tuinaarde) gebruikt, dat veel minder solide is. Vervang de tuinaarde door straatzand.
  • Er zijn geen goede opsluitbanden gebruikt: deze zorgen dat het pad goed blijft liggen. Afhankelijk van de belasting van de bestrating, zijn er verschillende soorten opsluitbanden. Een oprit waar zware auto’s overheen rijden is iets anders dan een looppaadje. Vraag hierover eventueel advies bij een vakbekwaam hovenier of stratenmaker.