Een border aanplanten in de tuin

Een plantenborder is een strook grond in je tuin, waar je planten inzet. Dit klinkt heel simpel en dat is het in feite ook, maar je hebt oneindig veel mogelijkheden. In dit artikel geven we een paar ideeën over hoe je een border kan aanleggen en hoe je een beplanting plan maakt.

De ligging van de border

Als je vanuit huis optimaal wil genieten van je plantenborder, dan kan je de border het beste in het verlengde van je huis plaatsen, dus niet dwars erop. Dan heb je het mooiste zicht met diepte en perspectief. 

Bepaal ook waar en wanneer en hoelang de zon schijnt. Houd rekening met wind en zorg eventueel voor beschutting door een Haag of een schutting. Deze kan je ook mooi laten overvloeien in je border door klimplanten of je hangt er potten met planten aan. Vogelkastjes of insectenhotels is ook een optie, mits deze in de luwte hangen.

Een beplantingsplan opstellen

Kies planten die passen bij de grondsoort en houd rekening met zon, halfschaduw of schaduw. Je kan ook speciaal beplanting kiezen om vlinders en bijen of vogels aan te trekken. Zorg dat er elk seizoen iets te genieten valt, dus let ook op de bloeitijden van je planten.

Je kunt borderplanten indelen in:

  1. Structuurplanten (heesters, wintergroene planten en siergrassen)
  2. Blikvangers (bloeiende tuinplanten of struiken met mooie bessen in de herfst)
  3. Vulplanten (bodembedekkers, kleine bolgewassen) .

Vaste planten

Dit zijn planten die overwinteren. Hier heb je een enorme variatie in voor wat betreft vormen en kleuren. Je kan kiezen voor een bepaalde kleurstelling of juist een veelkleurige mix maken. Zorg dat het niet te bont en te druk wordt, dus plaats er ook  groenblijvende struiken en planten of planten die wat ingetogener zijn tussen. Varieer ook met verticale en horizontale vormen.

Eén-of tweejarige planten

Dit zijn planten die heel snel groeien en bloeien maar na één respectievelijk twee jaar weer afsterven. Alleen door uitzaaien kunnen ze terugkomen. Dit zijn vaak uitbundige bloeiers, zoals petunia’s, afrikaantjes en viooltjes, maar ook zonnebloemen. Je kan om het jaar kiezen voor nieuwe één-en tweejarige planten om zodoende afwisseling in je border aan te brengen. Ze doen het ook leuk in potten en hangbakken.

Bolgewassen

Er zijn hoge bolgewassen, maar ook kleinere soorten die prima als bodembedekkers kunnen dienen. Bodembedekkers helpen ook het onkruid weg te houden. Veel bolgewassen bloeien al lekker vroeg wanneer de struiken en bomen nog kaal zijn.