Een gazon in je tuin? Ontdek of gras bij jou past!

Veel mensen hebben een (klein) grasveldje in hun tuin. Met een gazon creëer je snel en makkelijk een ‘groene’ tuin. Gras hoort er ook gewoon bij voor veel mensen. Toch zijn er tegenwoordig ook mensen die geen gras willen. Het gras behoeft namelijk onderhoud en daar heeft niet iedereen zin in. Tegels met wat bloembakken is dan veel onderhoudsvriendelijker. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuze maakt. Zo voorkom je teleurstellingen en onnodige kosten.

De voor- en nadelen van een gazon

Wel of geen gras? Dat hangt van jouw voorkeuren af. Voor beide keuzes valt wat te zeggen.

Voordelen

Hieronder een paar beweegredenen om wel te kiezen voor gras:

  • Uit esthetisch oogpunt

Een gazon creëert een open plek in je tuin en geeft op die manier een gevoel van ruimte.

  • Praktische doeleinden

Je kan die ruimte voor allerlei doeleinden gebruiken: je kan er een speelweide van maken of een plek om te genieten van de zon of een plek om samen te barbecueën.

  • Het milieuaspect

Gras zorgt voor een betere afvoer van hemelwater dan tegels. Gras is milieuvriendelijker dan stenen, vooropgesteld dat je geen gif gebruikt uiteraard. Gras is bovendien een stuk zachter (kindvriendelijker) dan tegels.

  • Grasbeleving

Heerlijk de geur van pas gemaaid gras! Gras is leuk om mee te werken en niets maakt een tuinman trotser dan een mooie, groene, dichte, strak afgewerkte grasmat.

Nadelen

Hieronder een paar beweegredenen om niet te kiezen voor gras.

  • Gras behoeft veel onderhoud

Om de grasmat mooi te houden is er wel onderhoud nodig. Dit betreft regelmatig maaien, bemesten, afkanten, bewateren en verticuteren. Dat kost tijd en geld uiteraard.

  • Gras aanleggen is een hele klus

Een grasmat aanleggen is een klus die je goed voorbereid moet doen. Ga je inzaaien of werk je met grasplaggen?

  • Gras geeft niet meteen resultaat

Het vereist geduld voordat de grasmat helemaal mooi en volgroeid en dicht is. Je hebt dus niet direct resultaat zoals bij betegeling wel het geval is.

  • Gras is saai

Misschien houd je helemaal niet van gras en vind je gras maar saai. Je kiest bijvoorbeeld liever voor meer beplanting of een vijver of een vlonder.

  • Gras kan ziektes hebben

Een ander nadeel van gras is dat het levend materiaal is en daardoor onderhevig aan ziektes.