Een tuin aanleggen, hoe doe je dat?

Heb je eindelijk dat droomhuis met tuin, maar wat te doen met de tuin? Natuurlijk kan je je tuin betegelen, maar dat is nogal saai en ook niet gunstig voor de afvoer van regenwater. Bovendien is een tuin als levend verlengstuk van je huiskamer veel leuker. Wat krijg je te zien vanuit huis als je je tuin inkijkt? Probeer je dat voor te stellen. Dus gebruik je creativiteit en steek je handen uit de mouwen: we gaan een tuin aanleggen!

Waarom niet lekker betegelen?

Een geheel betegelde tuin is natuurlijk wel erg praktisch en onderhoudsvrij. Uiteraard ben je daar vrij in, maar een geheel betegelde tuin heeft ook een aantal nadelen:

  • Het regenwater loopt moeilijker weg en zo kan het riool overbelast raken
  • Vogels en insecten houden van tuinen en door alles te betegelen ontneem je deze dieren leefruimte
  • In de zomer houdt al dat steen de warmte vast
  • Groen zorgt voor een gevoel van welzijn

Een middenweg kan zijn om deels te betegelen. Je kan daar desnoods ook een paar mooie bloembakken neerzetten.

Eerst meten

Om een goed plan te maken is er eerst meetwerk te doen. Zo krijg je een goed overzicht van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Met zo’n schets kan je ook bij een hovenier of tuincentrum vragen om advies over juiste beplanting of soorten bestrating. Noteer ook waar de zon opkomt.

Werkwijze en volgorde

Eerst zal je misschien de oude tuin moeten ontruimen. Dan bewerk je de grond of je brengt een extra grondlaag aan. Als je een terras erin wilt, dan is er extra grondverzet nodig. Dan moet er bestrating in en misschien ook een schutting. Vervolgens kies je bomen, struiken en planten uit. Tenslotte plaats je meubilair, beelden en verlichting.

Beplanting kiezen

Kies beplanting die past bij de bodem en let op zon en schaduw. Misschien wil je een grasveld. Neem je grasplaggen, zaai je gras in of neem je kunstgras? Bij de keuze van je beplanting krijg je het mooiste resultaat als je verschillende vormen en kleuren combineert. Zorg ook voor wat rustige groenblijvers ertussen, anders wordt het snel te druk. Ook verschillen in hoogte geeft diepte in je tuin. Het gaat om balans. Op internet zijn veel sites te vinden waar je inspiratie uit kunt halen. Bij een goed tuincentrum kunnen ze je ook adviseren hierover.