Een tuin zelf ontwerpen en aanleggen

Je hebt eindelijk dat huis met een tuin en nu wil je de tuin helemaal naar eigen smaak ontwerpen en aanleggen. Hoe pak je dit aan? Doe je alles zelf of besteed je alles of een gedeelte uit? Ga in ieder geval niet overhaast aan de slag. Neem er even rustig de tijd voor. Een tuin is onderdeel van je huis en verdient dus ook de nodige aandacht.

Betrek het hele gezin erbij

Ga even brainstormen met het hele gezin over de invulling van de tuin. Een tuin kan je gebruiken om in te spelen, te zonnebaden, te koken…noem het maar op. Wil je een onderhoudsvrije tuin of houd je juist van tuinieren? Wil je vrij uitzicht of ben je juist erg gesteld op je privacy? Overweeg met het hele gezin al deze zaken en ga dan pas werken aan een ontwerp.

Het ontwerp

Het klinkt best moeilijk, zelf een tuinontwerp maken; tuinarchitectuur is tenslotte een beroep. Toch kan je als amateur ook een heel eind komen. Natuurlijk kan je ook een tuinarchitect of een vakbekwaam hovenier in de arm nemen voor een mooi ontwerp, maar dat moet wel binnen jouw budget passen.

Een ontwerp begint in ieder geval met het opmeten van je tuin, wat wel even een precies werkje is. Waar je ook mee rekening moet houden is natuurlijk de zon. Om een idee te krijgen en ter inspiratie kan je altijd even kijken op het internet. Daar vind je legio voorbeelden van leuke tuinen in allerlei soorten en maten.

De bodemgesteldheid

Bepaal de grondsoort van je tuin en zoek uit welke planten op deze grond goed gedijen. De grondsoort aanpassen aan de planten is namelijk een stuk bewerkelijker. Je kan ook je tuin ophogen met grond. Er is altijd wel een tuincentrum of een hovenier in de buurt die je hier bij kan helpen en adviseren.

Inkopen doen en aan de slag

Informeer van tevoren goed hoe duur alles is en wat je denkt nodig te hebben aan materialen. De ervaring leert dat het altijd meer is dan je dacht.

Voordat je kan aanleggen, moet je vaak eerst veel slopen en verwijderen. Dit kan best een zware klus zijn. Misschien kan je wel wat laten staan van de oude tuin. Je hoeft ook niet alles tegelijk te doen. Begin met de bestrating, dan de beplanting en de  omheining en daarna tuinmeubilair en verlichting en degelijke.