Een tuinontwerp maken

Het is leuk om zelf creatief bezig te zijn en een door jezelf ontworpen tuin aan te leggen met je eigen handen. Het is echter best wel een klus en vereist de nodige voorbereiding. Allereerst heb je natuurlijk een goed plan nodig en is er, eenmaal het ontwerp is gemaakt, van alles te doen. Met dit artikel geven we een voorzetje.

Een plan maken

Als je al een tuin hebt en deze wilt veranderen, kijk dan eerst goed wat je wilt behouden en wat niet. Misschien hoef je niet per se alles eruit te trekken of te slopen. Meet je tuin goed op en noteer dit duidelijk in een schets. Kijk ook waar de zon opkomt in je tuin. Wat wil je voor activiteiten gaan doen in je tuin? Is het een rustplek of een speelplek? Of ga je lekker koken in de tuin?

Hoeveel mag het kosten?

Stel van tevoren een budget vast en maak een lijst van wat je allemaal moet kopen volgens jouw plan. Waarschijnlijk moet je dan je plan aanpassen, want de kosten lopen snel op! Het gaat niet alleen over een paar plantjes, maar ook over bestrating, schuttingen, belichting, meubilair, speeltoestellen… en vul maar in.

Beplanting kiezen

Het gemakkelijkste is om planten te kiezen die zich lekker voelen in de grondsoort die jouw tuin heeft. Dit is een stuk minder omslachtig dan jouw grond aan te passen aan de beplanting  die je gekocht hebt. Let ook op waar er zon, schaduw of wind is. Het mooiste resultaat bereik je door planten te kiezen met verschillende vormen en die ook op verschillende tijden in het jaar bloeien. Voor de rust en het perspectief is het ook goed om groenblijvers te gebruiken. Ga met je schets eens naar een goed tuincentrum en vraag advies aan een vakbekwaam hovenier als je twijfelt.

Bestrating

Bestrating is ook heel bepalend in een tuin. Goede bestrating moet ook zorgen voor een goede afwatering, zodat je geen plasvorming krijgt of gladde plekken. Gebruik een waterpas, want het menselijk oog heeft van nature de neiging om af te wijken. Lang niet alle mensen hebben een timmermansoog!

Samengevat

Bedenk eerst wat je met je tuin wilt en schat de kosten goed in van tevoren. Maak een plan en doe je meetwerk. Bedenk welke grondsoort de tuin heeft en let op zon en schaduw. Ga naar een goed tuincentrum waar ze je ook kunnen adviseren.