Het beste tuingereedschap

De meeste mensen hebben een tuin met grasveldje, wat bestrating, een plantenborder, wat struiken, een schutting, misschien zelfs een boom en wat plantenbakken en klimplanten. Wat heb je allemaal nodig aan gereedschap om dit allemaal goed te onderhouden? Een beetje groene vingers, maar ook goed gereedschap natuurlijk.

Het gazon

Voor het gazononderhoud heb je nodig een maaier, een kantsteker en een verticuteerhark of een verticuteermachine. Daarnaast heeft gras soms extra water nodig als er te weinig hemelwater is.

  • Maaien: een klein gazon is prima bij te houden met een handmaaier. Voor grotere weiden kan je gemotoriseerde of elektrische maaiers gebruiken of zitmaaiers, maar daar betaal je wel een prijs voor.
  • Afkanten: om de randen van het gazon mooi af te kanten is er speciaal gereedschap te koop, de graskantsteker.
  • Verticuteren: om de vorming van mos tegen te gaan is het belangrijk dat je het gazon regelmatig verticuteert. Hiermee breng je lucht in de bodem en krijg je een mooie dichte grasmat. Dit doe je met een speciale hark of met een verticuteermachine.
  • Sproei-installaties: deze zijn er te kust en te keur in tuincentra en bouwmarkten.

Snoeigereedschap

Er is een snoeischaar, een heggenschaar en een takkenschaar. Een snoeischaar gebruik je voor het snoeien van planten, zoals bijvoorbeeld rozen of een druif. Voor grote en dikke takken heb je zwaarder geschut nodig, zoals een takkenschaar. Een heggenschaar spreekt voor zich. Je kan de heg met de hand knippen, maar ook elektrisch, met of zonder snoer.

Onkruid verwijderen

Ouderwets met de hand al die ongewenste planten eruit trekken is een aardige klus. Met een schoffel verwijder je veel ongewenste planten, maar de diep wortelende soorten verwijder je er niet helemaal mee. Dan moet je de wortels echt uitgraven, met een plantenschepje of een onkruidsteker. Een onkruidsteker is vooral geschikt om planten met penwortels (bijvoorbeeld paardenbloemen) te verwijderen. Tenslotte noemen we nog onkruidbranders, voor onkruid tussen tegels. Onkruid verwijderen blijft altijd de voorkeur hebben boven het gebruik van gif. Je kunt onkruid ook voorkomen door worteldoek, cacaodoppen of houtsnippers.

Opruimen

Hiervoor gebruik je bezems en bladharken en tegenwoordig ook wel bladblazers, maar die maken een hoop lawaai en hebben brandstof nodig. Bladeren die in de herfst van de bomen vallen kan je voor een deel ook in de tuin vegen. Dit is goed voor de bodem.