Hoe krijg ik een mooi gazon?

Een gazon is meer dan een grasveldje, dan een verzameling grassprietjes. Een mooi gazon in je tuin heb je niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen. Je houdt van de geur van het gras, van het esthetische effect van een strak gazon zonder kale plekken en mooi afgewerkt. Kortom: je houdt van gras.

Aanleg van een gazon

Allereerst moet je een gazon aanleggen. Er zijn twee manieren om een gazon aan te leggen: inzaaien of graszoden.

Gras inzaaien

Eerst maak je de bodem los door de grond om te spitten en je verwijdert steen, puin, rommel en onkruid. Dan ga je eroverheen met een wals en je egaliseert het in te zaaien stuk grond. Nu ga je zaaien. Dit doe je in twee tegengestelde richtingen. Per honderd m2 heb je ongeveer twee kilogram graszaad nodig. Vervolgens hark je het zaad voorzichtig in, zodat er ongeveer twee centimeter aarde op de zaadjes komt. Nu ga je nog een keer met een wals eroverheen. Als laatste geef je het water.

Graszoden

Graszoden of wel grasmatten zijn kant-en-klare grasplaggen op een kleilaag. Deze kan je dus meteen aanbrengen en je hoeft niet te wachten op het resultaat van ontkiemen en groeien. Graszoden gebruiken om een gazon aan te leggen is wel een stuk duurder dan inzaaien en ook is het leggen van plaggen een zwaarder karwei.

Gazon onderhouden

Natuurlijk is er de nodige zorg vereist om je gazon mooi te krijgen en mooi te houden. Eigenlijk ben je er bijna het gehele jaar mee bezig. Alleen januari en februari zijn echt rustperiode. Laat het gazon dan met rust en loop er niet teveel op; vooral niet als het vriest. Deze maanden kan je mooi gebruiken om je gereedschap te slijpen.

Zodra de lente zich aandient en het warmer wordt ga je vaker maaien en misschien een keer besproeien, onkruid verwijderen, verticuteren, afkanten, bemesten…enzovoort. Doe ook eens een bodemtest om de zuurtegraad op te meten. Een gazon gedijt het beste bij een zuurtegraad van 5,5 tot 6,5. Is de bodem te zuur, strooi dan kalkkorrels. Is het te basisch? Verzuur de bodem dan met tuinturf.

Meststoffen voor gazons kan je kopen in de vorm van korrels. Bemesten maakt het gazon beter bestand tegen mos en ziektes, het gras verkleurt minder snel en herstelt sneller na koud winterweer met vorstperioden.