Hoe moet ik mijn vijver onderhouden?

Een vijver heeft onderhoud nodig, maar wat houdt dat precies in en wanneer doe je wat in welk jaargetijde? Een vijver met vissen vereist wat extra aandacht omdat je ook een goed leefmilieu voor de vissen wilt. Sommige vijvers hebben ook meer onderhoud nodig dan andere.

Als het vriest

In de koude wintermaanden is rust vooral belangrijk. Om bevriezing tegen te gaan kan je de vijverpomp aanzetten of kiezen voor vijververwarming. Let bij het pompen er op dat je geen water uit het diepere (warmere gedeelte waar de vissen vaak overwinteren) naar boven pompt, want dan wordt de algehele temperatuur van het water verlaagd.

Een luchtpomp zorgt ervoor dat het water zuurstofrijk blijft. Je kan daarnaast Bio-Oxydator uitstrooien om zo te voorkomen dat de bodemlaag te zuur wordt. Ook verwijdert het slib en werkt het preventief tegen het ontstaan van bodemslib.

Waterkwaliteit

Check het water regelmatig op algen en meet de zuurtegraad. Er zijn veel middelen verkrijgbaar om algengroei tegen te gaan. Check wel indien van toepassing of dit niet schadelijk is voor je vissen en planten. Ook zijn er diverse watertestkits te koop om de waterkwaliteit te testen.

Wat de juiste zuurtegraad voor jouw vijver is, hangt af van de vissen en de planten in de vijver. Gangbaar is een PH-waarde tussen 6,7 en 8,6.

In de herfst

In dit jaargetijde zijn er de vallende bladeren natuurlijk. Die moet je niet in het vijverwater laten liggen. Natuurlijk kan je een net over de vijver spannen, maar misschien vind je dit niet mooi. Je kan ook de bladeren eruit scheppen met een schepnet en er zijn speciale vijverstofzuigers te koop.

Gasten in de vijver

Een vijver trekt allerlei dieren aan zoals kikkers en padden, insecten en vogels. Op zich is dit best leuk, maar je wil natuurlijk niet dat een blauwe reiger of een kat jouw vissen oppeuzelt. Er zijn wel wat manieren om dit tegen te gaan. Denk aan afdekmaterialen of vogelverschrikkers en zelfs schrikdraad.

Vijverbodem reinigen

Het is ook goed om de vijver af en toe helemaal leeg te pompen en het drab van de bodem te verwijderen. Dit drab maakt het water namelijk erg voedselrijk, waardoor er meer algen komen. Hiervoor kan je ook een vijverstofzuiger gebruiken. Ook kan je dan eens checken op lekkages en deze repareren. Als je vijver door vissen bewoond wordt moet je die tijdelijk elders huisvesten. Dit geldt ook voor de waterplanten.