Inspiratie voor de kleine tuin?

Je kijkt altijd vol bewondering naar die mooie tuintjes in de straten van je stad en wil nu zelf ook wel eens serieus werk maken van je tuin. Met een mooie tuin val je op in je straat.

Maar wat wil je eigenlijk precies en kan dat dan ook wel? In deze blog zetten we een paar ideeën voor jouw kleine tuin op een rij.

Ideeën voor een kleine tuin

Veel Nederlanders hebben geen grote tuin Toch kun je ook van een kleine tuin een oase maken. Hieronder zeven tips:

  1. De eerste tip is dat je de verticale ruimte goed benut in een kleine tuin. Denk hierbij aan een pergola met mooie klimmers als tuinafscheiding of een poort met een leuke boog die je bijvoorbeeld opsiert met klimrozen. Onderzoek wel waar de zon het meeste schijnt en koop gericht klimplanten in die daarbij passen. Er zijn echt genoeg klimplanten die prima tegen schaduw kunnen. Dit vrolijkt meteen de boel op.
  2. Een kleine boom of struik is genoeg; zet het niet te vol. Informeer bij de hovenier hoe groot een boom of struik wordt en hoe je moet snoeien. Zo komt er ook nog voldoende licht in je huis.
  3. Werk met hoogteverschillen, bijvoorbeeld met verhoogde plantvakken, bloembakken, houten vlonders of een zitkuil of werk met afstapjes.
  4. Houd het ontwerp simpel en werk niet met te veel kleuren en vormen door elkaar. Zo behoud je rust. Groenblijvende planten brengen ook rust als afwisseling ertussen.
  5. Gebruik bloemenkorven die je aan muren en hekken kan hangen. Heel gezellig meteen.
  6. Creëer een klein zithoekje met leuke lichtelementen, bijvoorbeeld tussen de bestrating of aan een muur.
  7. Als je grote tegels gebruikt creërt dit direct ruimtelijkheid.

Wel of geen gras?

Gras heeft voor- en nadelen:

  • Vaak is er veel schaduw in kleine tuintjes door schuttingen, hekken en huizen. Gras houdt niet van schaduw. Dit betekent veel bijzaaien dus. Gras moet je ook regelmatig maaien, de kanten moet je af en toe weer netjes afsteken, de grasmat moet je regelmatig beluchten (verticuteren) en bemesten…Al met al best veel werk voor een klein grasveldje.
  • Mocht je toch gras willen, kies dan graszaden die minder moeite met schaduw hebben of  zorg ervoor dat het gazon uit de schaduw ligt. Een andere mogelijkheid is natuurlijk kunstgras.
  • Het voordeel van gras ten opzichte van tegels is dat een gazon het hemelwater veel sneller en beter afvoert. Gras is milieubewuster en het geeft verkoeling in hete zomers.