Een vijver is een echte blikvanger in een tuin. Het geeft altijd een bijzondere sfeer. Maar wat voor soort vijver wil je precies en wat voor soorten vijvers zijn er? Waar let je op als je zelf een vijver wilt aanleggen? Welke plek in de tuin leent zich het beste voor een vijver? Welke vijverbodem gebruik ik? Voordat je aan een vijver begint zijn dit belangrijke vragen.
Soorten vijvers
Grof gezegd zijn er twee soorten vijvers te onderscheiden:
- Als je veel ruimte hebt, is een natuurlijke vijver erg mooi. De vijver dient minstens 25 vierkante kilometer aan wateroppervlakte te hebben. Bij natuurlijke vijvers is de overgang van water naar vasteland geleidelijk, bijvoorbeeld in de vorm van een zone met moerasplanten.
- Formele vijvers: hier is er juist een strakke afscheiding tussen water en vasteland. Dit kan door middel van metselwerk of hout.
Verder kan je natuurlijk allerlei variaties kiezen. Wil je een vijver met vissen of gaat het je meer om de waterplanten? Of wil je het effect van weerspiegeling in het water benadrukken? Een vijver om bij te mijmeren zeg maar.
Een vijver aanleggen
Zelf een vijver aanleggen in je tuin is een flinke klus, maar met een goede voorbereiding moet het wel lukken. De beste tijd hiervoor is het vroege voorjaar. Hieronder wat tips:
- Maak eerst een goed ontwerp en denk na over de plek in de tuin.
- Kies een plek waar de zon minstens zes uur per dag schijnt.
- Let ook op bonen die hun blad verliezen. Als die in de vijver terechtkomen betekent dat extra werk.
- Welke vijverbodem kies je?
Welke vijverbodem?
Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat het water in je vijver blijft:
- Vijverfolie: dit is het goedkoopste en het gemakkelijkste. PVC-folie is het voordeligst, maar lang niet zo slijtvast als rubberfolie.
- Een voorgevormde vijver graaf je in zijn geheel in, in de tuin. De kans op lekkage is bij deze keuze heel klein, maar het is duurder en deze vijvers zijn slechts in een beperkt aantal vormen en formaten verkrijgbaar.
- Een correct aangelegde betonnen vijver, die in één keer gegoten is met een gevlochten wapening, is heel erg slijtvast. Het grote nadeel is de hoge kosten en het moet echt goed gebeuren, anders heb je toch weer folie nodig.
Vraag hulp aan een vakman
Als dat binnen jouw budget valt, kan je natuurlijk ook een vijver laten aanleggen door een vakbekwaam hovenier.