Heb je altijd al willen koken met verse kruiden uit je eigen tuin? Dat kan en is lang niet zo moeilijk als je denkt. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt of zelfs alleen maar een balkonnetje, een kruidentuin(tje) kan altijd en overal. Verse kruiden zijn niet alleen goede smaakmakers, maar ook nog eens heel gezond en de geur is heerlijk. Daarnaast zijn veel kruiden ook oogstrelend en kleurrijk. In dit artikel geven we je een paar tips hoe je een kruidentuin kan aanleggen.
De ligging van de kruidentuin
De meeste kruiden houden van een zonnige, beschutte plek, maar sommigen prefereren schaduw of halfschaduw.
- Zon minnende kruiden: salie, lavendel en bonenkruid, tijm
- Kruiden die halfschaduw verkiezen: bieslook, lavas, rozemarijn en peterselie
- Schaduw minnende kruiden: citroenmelisse, kamille, kervel en munt
De bodem
Ook qua bodemgesteldheid hebben kruiden zo hun voorkeuren.
- De meeste kruiden houden van zavelgrond (mengsel van klei en zand): basilicum, bieslook, dille, karwij, kervel, peterselie, rozemarijn, salie.
- Kruiden die van kleigrond houden: absint alsem en munt.
- Kruiden die van zandgrond houden: mediterrane kruiden, zoals dragon, kamille, lavendel, majoraan, tijm, koriander.
Potten of volle grond?
Kruiden kunnen in potten, in plantenbakken, in verticale tuinen (in zakken bijvoorbeeld), en in de volle grond. Koop hiervoor potgrond.
Vooral kruiden die de neiging hebben te gaan woekeren (bijvoorbeeld munt en citroenmelisse) kan je het beste in potten doen. Potgrond verarmt sneller dan volle grond, dus potgrond moet je regelmatig vervangen. Kruiden in de volle grond kan je het beste bemesten met speciale organische meststof voor kruiden.
Indeling kruidentuin
Het meest praktische is om een kruidentuin in te delen in vakken en daartussen paadjes aan te leggen. Zo kan je gemakkelijk wieden tussen de kruiden en water geven en zo oogst je de kruiden ook het gemakkelijkst. Dille en venkel kan je beter niet bij elkaar zetten, want als ze gaan kruisen wordt de smaak minder.
Aanleggen kruidentuin
September is de beste tijd van het jaar om een kruidentuintje aan te leggen. Je kunt kruidenplanten kant-en-klaar kopen en direct aanplanten, maar zelf zaaien en opkweken is goedkoper en heel leuk om te doen. Kinderen vinden het ook altijd erg spannend om zaadjes te zien ontkiemen.
Het oogsten van kruiden
Het leukste van je kruidentuin is natuurlijk het oogsten. Als je dit regelmatig doet, blijft de plant goed groeien en kan je weer snel opnieuw oogsten. Als de oogst groot is kan je overwegen om kruiden te drogen, zodat je ze langer kan bewaren. Zo heb je er nog langer plezier van.