Inspiraties voor balkontuinen

Een balkontuin vind je wellicht een ietwat overdreven term, maar misschien niet meer nadat je deze blog hebt gelezen. Een balkon hoeft niet alleen maar een blok beton te zijn met een paar bloembakken. Er valt echt een hoop meer van te maken. Laat je inspireren en verras jezelf en je buren. Vooral in de stad zijn dit soort tuintjes belangrijk om het leefmilieu te verbeteren. Ook maak je er allerlei insecten blij mee, zoals vlinders en bijen. En vergeet ook de vogels niet.

De vloer

Een betonnen balkon is niet erg uitnodigend. Daar gaan we dus eerst iets aan doen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Grastapijt: dit geef direct al wat meer warmte en gezelligheid en het is bestand tegen ons klimaat
  • Tegels: isolatietegels, rubberen tegels, drainagetegels
  • Hout: een vlonder geeft je meteen een tuingevoel. Let wel op dat het bij regenachtig weer niet glad wordt. Een beetje schrobben met een stevige bezem met water en schoonmaakazijn is voldoende.

Welke beplanting kies je?

Voordat je inkopen gaat doen moet je eerst de ligging van je balkon checken. Ligt het balkon op het zuiden, noorden, oosten of westen? Hoe zit het met de zon? Er zijn planten die het prima doen in de volle zon en ook zijn er echte schaduwminners en van alles daartussen in. Kies zorgvuldig.

Er is van alles mogelijk: een uitbundig bloementuintje, een kruidentuintje en zelfs een moestuintje behoort tot de mogelijkheden.

Plantenbakken en plantenpotten

Het beste is om bakken en potten te kopen die goed afwateren. Zo voorkom je dat wortels gaan rotten. Eventueel boor je er zelf een gaatje in aan de onderkant. Je kunt bakken aan het balkon hangen en potten neerzetten. Een ander idee is om pallets rechtop tegen een muur te zetten en daarin potten te plaatsen of je gebruikt plantenzakken. Zo gebruik je ook de verticale ruimte goed. Er zijn ook allerlei manieren om plantenkorfjes in de lucht op te hangen. Zorg wel dat je daar niet met je hoofd tegen aan loopt.

Verlichting en meubels

Goede verlichting is een echte sfeermaker. Heerlijk om op lange zomeravonden te genieten van een goed boek op je eigen gemaakte plekje op het balkon. Het beste en meest praktische is een muurlamp, vlakbij de plek waar je je zitje hebt gesitueerd.

Heel handig op een balkon zijn meubels die opklapbaar zijn. Die zijn niet zwaar en je zet ze zo weer aan de kant of je brengt ze naar binnen.