Klussen in de tuin – bestrating

Elke tuin hoort ook deugdelijke bestrating te hebben en liefst ook nog mooi om te zien. Daarom is er sierbestrating. Deze kunnen echt een bepaald karakter geven aan je tuin. Daarnaast wil je natuurlijk je prettig en veilig bewegen door je tuin. En wat is er leuker dan op je eigen terras te zitten en te genieten met vrienden en familie? Als je zelf het terras hebt aangelegd is het nog leuker. Hoe pak je dit aan? Lees verder.

Onderschat het niet

Als je een bestrating gaat aanleggen is voorbereiding echt alles. Daar gaat veel tijd inzitten, maar dit is de enige manier om het goed te doen. Dit voorkomt frustraties, zoals bestrating die gaat verzakken of regenwater dat naar de verkeerde kant afloopt. Stratenmaker is niet voor niets een beroep waarvoor mensen speciaal worden opgeleid. Niettemin kan jij het wellicht ook goed, maar doe je er wat langer over.

  1. Informeer bij een hovenier van tevoren even hoe duur het gaat worden en of dat binnen jouw budget valt.
  2. Besef dat het een zware klus is en dat je er niet aan moet beginnen als je rugklachten hebt. Dan kan je het beter uitbesteden.
  3. Kies zorgvuldig uit welke tegels je wilt en houdt daarbij ook rekening met praktische zaken. Je moet er misschien overheen lopen met een kliko of je wilt er tuinmeubels neerzetten (dan wil je dat die niet wiebelen). Of het moet geschikt zijn voor een rollator of een rolstoel.

Bestratingsplan en zandbed

Nu begint het meten van je tuin en maak je een mooie overzichtelijke tekening: het bestratingsplan. Dan graaf je de grond af op circa vijftien tot twintig centimeter. Dit bedek je daarna met zand en je maakt een mooi vlak zandbed.

Tegelen

Nu ga je tegels leggen. Zorg dat het regenwater goed afwatert dus leg de tegels onder een lichte helling van één centimeter. Houd een afstand van 3 millimeter aan tussen de tegels. De zijkanten van de bestrating verstevig je met kantopsluiting; dit voorkomt verzakking. Als het klaar is veeg je met een bezem voegzand over je gloednieuwe bestrating heen.

Bestratingsverbanden

Dit wil zeggen dat de tegels in een bepaald patroon gelegd worden. Dit geeft stevigheid, maar is ook mooi. Voor een oprit is bijvoorbeeld het kepler- of elleboogverband geschikt. Voor een terras is dat volsteens-, blok- of halfsteensverband en voor een tuinpad halfsteens- of visgraadverband.