Snoeien als een pro: zo pak je het aan

Uiteraard hoort snoeien ook bij het onderhoud van je tuin. Waarom is snoeien belangrijk en wanneer kan ik het beste snoeien? Welke planten snoei ik? Op deze vragen geven we je antwoord.

Waarom zou je snoeien?

Snoeien doe je niet alleen om een plant in toom te houden, zoals je bijvoorbeeld een haag knipt. Snoeien kan er ook voor zorgen dat een plant voller bloeit (rozen) of je wilt een bepaalde vorm (buxus). Door fruitbomen op een bepaalde manier te snoeien, komen er meer bloemen en daarmee ook meer vruchten. We snoeien bomen, heesters, rozen, klimplanten en sommige vaste planten.

Snoeien het jaar rond

Niet alle beplanting kan je in één keer snoeien op een bepaald tijdstip in het jaar. Planten, struiken en bomen hebben zo hun voorkeuren. Sommige planten hebben twee of meer snoeiperioden (bijvoorbeeld blauwe regen en hagen).

  • Het meeste snoeiwerk doe je in januari, februari en maart. Dit zijn voornamelijk bomen, struiken en klimplanten die in de winter hun blad verloren hebben. Let op dat je niet gaat snoeien als het hard vriest.
  • Rozen snoei je het beste in maart, eerder geeft risico’s op ziekten. Na de bloei knip je de dode bloemen eruit. Vóór de winter snoei je rozen nogmaals terug.
  • Voorjaarsbloeiers snoei je nadat ze zijn uitgebloeid. Let op dat de zon niet te fel schijnt ter voorkoming van verbranding van de planten. Een bewolkte dag is het beste.
  • Hagen kan je het beste voor het eerst geknipt hebben vóór de langste dag in juni en daarna nog eens in augustus/september.
  • In de zomer kan je volstaan met het verwijderen van dode takken en uitgebloeide bloemen.

Fruitbomen snoeien

Fruitbomen zijn een beetje een aparte groep als het gaat om snoeien. Er zijn twee verschillende soorten fruitbomen: fruitbomen met pitvruchten (appel, peer) en fruitbomen met steenvruchten (kers, pruim, perzik). Beiden hebben hun eigen snoeiperiode. Bomen met pitvruchten snoei je in januari, februari en maart. Bomen met steenvruchten snoei je net na de bloei in april/mei of na de oogst in augustus.

Hoe snoei je precies?

Er zijn op YouTube veel filmpjes die jou precies tonen hoe je, technisch gezien, precies het beste snoeit. Er zijn ook diverse snoeigidsen op de markt en de plaatselijke hovenier kan je ook om advies vragen. Zorg in ieder geval voor deugdelijk en scherp gereedschap, omdat je zo een mooie wond creëert, waardoor ziektes en schimmels zo weinig mogelijk kans krijgen.