Tips voor onderhoud van het gazon

Een mooi gazon is voor sommige mensen echt de trots van hun tuin. Maar hoe behoud je nu die mooie, volle grasmat? Daarvoor dient regelmatig en gedegen onderhoud. Er zijn aardig wat kapers op de kust: te droog, te nat, mos, onkruid, te zuur of juist niet zuur genoeg. Hier kan je gelukkig wel een hoop zelf aan doen. Lees verder hoe.

Gazononderhoud het jaar rond

Bijna het hele jaar door is er wel iets te doen op het gazon. Goed onderhoud zorgt voor een volle, dichte grasmat waar onkruid en mos geen kans krijgen.

  • In januari en februari laat je het gras met rust en als het vriest betreed je het gras ook niet. Je kan nu de messen van je maaimachine (laten) slijpen. Botte messen zijn slecht voor het gras.
  • Je kan in maart een bodemmonster van het gazon nemen om de zuurtegraad te meten. Als het te zuur is bemest je met kalk en in het andere geval met turf. Ook kan je de randen van het gazon mooi afkanten. Hiervoor gebruik je een speciale graskantsteker of een steekschop. Span eerst een rechte lijn met een touwtje tussen twee piketpaaltjes voor een mooi resultaat.
  • April is de maand om het gras te bemesten en om kale plekken te repareren. Dit kan met plaggen of met inzaaien. Ook kan je nu het gazon voor het eerst verticuteren (beluchten) met een verticuteerhark of een verticuteermachine.
  • In mei kan je wekelijks het gras maaien want het groeit nu heel snel. Stel de maaimachine in op een snijhoogte van 3-4,5 cm. Als het weinig regent is besproeien nodig. Verwijder ook onkruid met wortel en al. Gebruik indien nodig een plantenschepje.
  • In juni, juli en augustus maai je op een snijhoogte van 3,5-4,5 cm. en bij droogte zal je weer moeten besproeien.
  • Vanaf september neemt de groeisnelheid van het gras af. Je kan nu iets minder maaien. Om de week bijvoorbeeld. Herstel kale plekken en bemest het gazon met langzaam werkende bemesting om zo goed de winter door te komen. Steek nogmaals de kanten mooi af.
  • Vanaf oktober vallen de blaadjes van de bomen. Hark deze uit je gazon. Maai het gras in november nog één keer op een snijhoogte van 4,5 cm. Mochten er plassen ontstaan in het gazon, zorg dan door verbetering van waterafvoer. Je kan dit doen door een mestvork diep in de grond te steken en heen en weer te bewegen. In december laat je het gazon met rust. Je kan hoogstens graszoden vervangen of nieuwe aanbrengen.