Tuingereedschap voor het onderhouden van je tuin

Goed gereedschap maakt het werk een stuk gemakkelijker. Welk gereedschap heb je nodig als amateur tuinier en waar koop je dat? Waar let je op bij je aankopen? Daarover willen wij je bijlichten in deze blog.

Wat heb je nodig?

We gaan er even voor het gemak van uit dat je een gemiddelde tuin hebt qua grootte en inhoud. Er is gras, bestrating, struiken, planten, een boom en een schuurtje. Een basis tuinset is dan een schop, een hark, een schoffel, een plantenschepje, een snoeischaar, een grasmaaier, een grastrimmer, een takkenschaar, een heggenschaar, een bezem, tuinhandschoenen, een gieter, een tuinslang en een kruiwagen.

Met de hand, gemotoriseerd of elektrisch?

Als je tuin niet zo groot is hoef je niet per se een gemotoriseerde of elektrische grasmaaier te hebben; een eenvoudig handmaaiertje volstaat dan meestal ook wel. Dit scheelt al een hoop in de aanschafkosten. Wil je toch een gemotoriseerde of elektrische  grasmaaier? Vraag dan eens advies hierover bij het tuincentrum bij jou in de buurt.

Als je een grote haag hebt, is een elektrische heggenschaar wel fijner dan een gewone heggenschaar. Een elektrische heggenschaar is wat duurder, maar werkt echt veel sneller.

Waar koop ik goed tuingereedschap?

Goed gereedschap heeft een prijs, maar je hoeft niet per se het allerduurste aan te schaffen. Om een indruk op te doen van de prijzen kan je even kijken bij tuincentra bij je in de buurt of je speurt het internet af. Bij bouwmarkten is er ook vaak goed gereedschap te koop voor een schappelijke prijs. Er is ook wel eens tuingereedschap te koop in supermarkten en warenhuisketen, maar dit is vaak niet de beste kwaliteit.

Welke kwaliteitsmerken zijn er?

Een aantal merken bieden je gegarandeerd kwaliteit. We noemen er vier:

  • Wolf Garten
  • Hozelock
  • Hendrik Jan
  • Gardena

Tuingereedschap opruimen en bewaren

Als je zuinig omgaat met je gereedschap kan het een leven mee. In de winter gaat er een rustperiode in, waarna je het gereedschap bijna niet zal gebruiken. Het komende voorjaar wil je natuurlijk weer aan de slag kunnen gaan  met goede spullen. Belangrijk is dat je tuingereedschap binnen bewaart, waar het niet te vochtig is. Harken, spaden, schoffels en dergelijke kan je het beste ophangen.

Doe vóór de winterstop het slijpwerk van het snoeigereedschap en de maaiers. Maak het dan goed schoon en smeer het in met olie. Zo voorkom je roest.