Tuinonderhoud

Tuinen hebben onderhoud nodig en helaas vaker dan in eerste instantie gedacht. Het is natuurlijk erg fijn om een tuin te hebben waar je van kunt genieten en lekker buiten kunt zitten, maar de mate van onderhoud dat nodig is om deze mooi te houden wordt vaak onderschat. Het is wel belangrijk dat je je tuin goed bijhoudt, omdat anders onkruid en mossen de overhand kunnen krijgen en je gras en bestrating worden verwaarloosd. Is het tijd om jouw tuin een onderhoudsbeurt te geven, dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen of je kunt er een hovenier voor inhuren. Houd in ieder geval de volgende aandachtspunten goed in de gaten.

1. Hoveniers zijn duur

Omdat een hovenier voor het onderhouden van een tuin nauwelijks materialen nodig heeft, bestaat het overgrote gedeelte van de prijs die je betaalt uit arbeidsloon. De prijzen voor hoveniers liggen uiteen van €15 tot €60 per uur, maar door de werkzaamheden zelf uit te voeren kun je hier zeker 85 procent van besparen. Dit is natuurlijk veel en tuinonderhoud kun je in principe goed zelf. Je moet hier alleen wel de tijd, de energie en ook de kracht voor hebben.

Het uitbesteden van onderhoudswerkzaamheden aan je tuin zal dan ook voornamelijk zijn uit gemakzucht of tijdgebrek. Het meeste gemak haal je uit een onderhoudscontract bij een bepaalde hovenier. Dit is vaak goedkoper en dan komt deze af en toe langs om je tuin even weer volledig door te lopen. Zo heb je altijd een mooie tuin, waar je optimaal van kunt genieten en waar je dus alleen de lusten van hebt en niet de lasten. Daarom is het ook verstandig om hoveniers te vergelijken, dat kan op deze website: www.hoveniers-info.nl.

2. Geen ervaren hovenier nodig

De tarieven zijn dus per hovenier aardig verschillend en het zou jammer zijn als je te veel betaalde voor je tuinonderhoud. Voor de meeste onderhoudswerkzaamheden heb je echt geen ervaren specialist nodig, maar dit zijn juist mooie klussen voor beginnende hoveniers. Ook voor een hovenier zonder certificeringen betaal je minder, maar deze zal je klus net zo goed uit kunnen voeren als een hovenier die wel bepaalde scholing heeft gehad. Betaal voor jouw onderhoud dus niet te veel, tenzij je echt een speciale tuin hebt aan laten leggen met onbekende planten en afwijkende onderhoudsbehoeften.

3. Seizoensgebonden

Een ander punt waarmee je rekening moet houden is dat onderhoud van je tuin vaak vrij seizoensgebonden is. Natuurlijk kun je regelmatig je gras laten maaien of kun je je bestrating elk moment van het jaar laten reinigen, maar snoeien en bemesten moet vaak op een bepaalde tijd in het jaar gedaan worden. Omdat hoveniers dan te maken hebben met veel klanten die hun tuin een onderhoudsbeurt willen geven, kan het zijn dat deze geen plaats voor je heeft. Boek dus altijd ruim van tevoren als jij werkzaamheden hebt die seizoensgebonden zijn en overweeg anders een onderhoudscontract af te sluiten. Dan weet je zeker dat je elk jaar op tijd aan de beurt komt en hoef je jezelf niet te herinneren aan het maken van de volgende afspraak.

Copyright © 2021 - www.slingertuinen.nl - alle rechten voorbehouden