Tuintips – insecten in je tuin

Bij insecten in de tuin denken we soms te snel aan ongewenste gasten zoals wespen of mieren. Toch zijn insecten erg nuttig en een aantal vogels zijn er dol op. Vlinders zijn ook insecten en veel mensen houden van vlinders. Lieveheersbeestjes hebben de meeste mensen ook geen hekel aan en bovendien helpen ze tegen bladluis. Iedereen weet inmiddels ook hoe belangrijk bijen zijn. Wil je je tuin insectenvriendelijk maken? Lees dan verder en laat je inspireren.

Insecten zijn wonderbaarlijk

Lag jij ook als kind wel eens op je buik in het gras naar glimmende torretjes te kijken? Heb je wel eens zo’n mierennest opengepeuterd en gezien wat daar allemaal gebeurt? De insectenwereld is heel bijzonder. Als je je erin verdiept gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

Vlinders lokken

Om dagvlinders te lokken kan je bepaalde planten gebruiken, zoals de bekende vlinderstruik. Deze bloeit heel mooi en is er in allerlei kleuren, van wit tot paars. Andere vlinders lok je met suikerwater of rottend fruit. Er zijn echter diverse bloeiende planten waar vlinders dol op zijn (aster, lavendel, duizendblad, ijzerhard, klimop… enzovoort). Nachtvlinders lok je met de heerlijk geurende kamperfoelie. Wil je het precies weten? Kijk dan eens bij de Vlinderstichting voor goede tuintips.

Bijen lokken

Wat bijen nodig hebben is stuifmeel en nectar. Een bijvriendelijke tuin heeft het hele jaar door bloeiende planten. In tegenstelling tot wespen zijn bijen (en hommels) niet hinderlijk of agressief. Bijen houden bijvoorbeeld van bessenstruiken, fruitbomen, pompoen, sneeuwklokjes, korenbloem, zonnebloem, lavendel, tijm, kattenkruid, herfstanemoon, salie, marjolein, zonnehoed, guldenroede, hemelsleutel en nog veel meer. Op Milieucentraal.nl en bijenclub.com vind je ook veel tips.

Insectenhotels

Naast nestkastjes voor vogels zijn er tegenwoordig ook insectenhotels. De bedoeling hiervan is om insecten een veilige, luwe en warme plek te bieden waar ze kunnen overwinteren.

Bij tuincentra kan je insectenhotels kopen en er zijn diverse webwinkels waar deze verkrijgbaar zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij Vogelhuisjes.nl die een heel arsenaal aan insectenhotels in hun assortiment heeft.

Helaas blijkt dat veel van de insectenhotels die te koop worden aangeboden niet veel te bieden hebben voor de insecten. Het is meer decoratief dan functioneel. Je kan misschien beter zelf een insectenhotel maken. Kijk hiervoor eens op de website van Natuurmonumenten waar leuke en handige YouTube-filmpjes staan. Ook bij de Vlinderstichting vind je veel goede aanwijzingen om zelf een insectenhotel zelf te maken. Dan weet je zeker dat je de insecten er echt een dienst mee bewijst.