Tuintips voor vogels in je tuin

Je kan van je tuin meer maken dan een verzameling planten, gras, bomen en tuintegels. Je kan er een klein natuurgebied van maken, waar vogels op af komen. Zo wordt jouw tuin onderdeel van een grotere wereld dan alleen de jouwe. Vogels zijn natuurlijk ook gewoon leuk om naar te kijken en te luisteren. Ze verlevendigen je tuin en vrolijken de boel op. Iedereen kent wel de vetbolletjes en de pinda’s om vogels te lokken, maar je kan meer doen. Hieronder tips om jouw tuin vogelvriendelijk te maken.

Elke tuin is geschikt voor vogels

Ook een balkonnetje of een kleine stadstuin kan al vogels aantrekken. Zet planten neer die door hun bloei insecten lokken (asters, aardbeien, zonnehoed, tijm…) die op hun beurt weer als voedsel dienen voor bepaalde vogels. Andere vogels eten weer graag plantenzaden of vruchten. Een vogelbadje om lekker te badderen of te drinken wordt zeer gewaardeerd door allerlei vogels. Een nestkastje kan ook overal. Zorg wel dat de plek luw is. En ook een voederplankje dat niet te groot is kan op een balkon of in een kleine tuin. Let er wel op hoe zwaar je een balkon kan belasten, inclusief jouw eigen gewicht.

Een grotere tuin

In een wat grotere tuin heb je meer mogelijkheden. Hier kan je misschien ook een vijver in plaatsen, als plek voor vogels om te drinken en te badderen. Je kan heesters planten met lekkere bessen. Je kan een grote voederplaats creëren en nestkastjes ophangen. In plaats van een schutting neem je een haag, waarin vogels kunnen nestelen. Als je een schuur met een plat dak hebt, kan je daar vetplanten op zetten. Dit heeft ook als voordeel dat het isoleert. Veeg in de herfst de bladeren tussen de beplanting. Dit bevordert bodemleven zoals spinnetjes, kevers, wormen… enzovoort. Sommige vogels zijn daar verzot op. Een grasveldje heeft vaak wormen of andere insecten.

Wisselwerking vogels en tuinen

Onthoud dat voor vogels voedsel, veiligheid en voortplanting belangrijk zijn. In een tuin vol met katten zal je weinig vogels aantreffen. Vaak zie je ook dat er in zo’n tuin veel slakken leven, omdat er geen vogels zijn om die slakken te verorberen.

Vraag advies aan een tuinvogelconsulent

Wil je het echt grondig aanpakken en van je tuin een vogelparadijs maken? Neem dan contact op met een tuinvogelconsulent van Vogelbescherming Nederland of doe de gratis Postcode Vogelcheck om erachter te komen welke vogels voorkomen in jouw woonomgeving en hoe je je steentje kan bijdragen.