Tuintransformatie – inspiratie, aanleg en klussen

Tuintransformatie - inspiratie, aanleg en klussen

Heb je ook al een tijdje dat knagende gevoel dat je jouw tuin wilt aanpakken, maar weet je eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen? Dat is begrijpelijk. De mogelijkheden zijn oneindig en de keuze is reuze. Eén tip is in ieder geval om geen overhaaste beslissingen te nemen en jouw tijd te nemen om te achterhalen wat je nu echt wilt. Daarnaast zal dit artikel je inspiratie en tips bieden voor een ware tuintransformatie.

Visualiseer jouw droomtuin

Voordat je echt kunt beginnen met de transformatie van jouw tuin moet je weten wat je wilt, oftewel je moet je een beeld vormen van jouw droomtuin. Om dit beeld te kunnen vormen, is het een aanrader om zoveel mogelijk inspiratie op te doen. Dit kan op de volgende manieren.

Ontdek verschillende tuinstijlen

Net als voor de interieurs binnenshuis bestaan er ook een groot aantal tuinstijlen met bijbehorende kenmerken en uitstraling. Van een landelijke tuin tot een stadstuin en van Engelse tot Japanse tuinen, en alles daartussenin. Blader eens rustig door tuinmagazines of boeken om al deze tuinstijlen te bekijken en ontdek welke stijl bij jou past.

Plan een bezoek aan een openbare tuin

Het bezoeken van diverse openbare tuinen kan je ook helpen te ontdekken wat je wel en niet aanspreekt aan een tuin. Let bijvoorbeeld op de combinaties van bloemen, planten, kleuren en texturen, en kijk hoe deze zijn vormgegeven.

Online inspiratie

Ook online is er heel veel inspiratie te vinden over de verschillende tuinstijlen. Bekijk de websites of social media van landschapsarchitecten en tuiniers of scroll door tuinblogs voor extra informatie. Een groot voordeel van het online inspiratie opdoen, is dat je er voldoende visuele beelden vindt.

De aanleg van jouw tuin is stap 2

Op het moment dat je je een beeld kunt vormen van hoe jouw ideale tuin eruit zou moeten zien, is het tijd voor de volgende stap, namelijk het concreet maken van het ontwerp en de tijdsplanning die daarbij komt kijken. Bij het tuinontwerp kun je denken aan het opdelen van jouw tuin in gebieden als terras, bloemperk, moestuin, gras of iets anders. Zodra dit bekend is, is het tijd voor de kleinere aankleding en decoraties:

  • Plantenkeuze: kies bloemen in kleuren, maten en texturen waar je vrolijk van wordt en vul deze aan met planten die gedurende het hele jaar groen blijven. Bedenk vooraf waar je welke bloemen en planten wilt plaatsen voor het beste resultaat.
  • Persoonlijke tuindecoratie: naast planten kun je de tuin verder aankleden met gepersonaliseerde tuindecoraties. Zo kun je zelf een tuinposter maken, kiezen voor tuincirkels en containerstickers of een eigen muurschildering ontwerpen.
  • Bestrating en meubilair: jouw tuin zal hoogstwaarschijnlijk niet enkel uit natuur bestaan. Daarom is het verstandig om keuzes te maken in de ondergrond van een mogelijk looppad of terras. Deze ondergrond moet niet alleen aansluiten bij jouw smaak en tuin, maar zal ook moeten matchen bij het tuinmeubilair dat je voor ogen hebt.

Een tuin is nooit af

Een veelgehoorde uitspraak over huizen is dat ze nooit helemaal af zijn. Er is altijd wel iets wat nog moet worden verbeterd of veranderd om in de smaak te vallen. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de tuin. Een tuin vraagt ook altijd om zorg en enkele verbeteringen. Hierbij kun je denken aan het aanleggen van tuinperken met andere kleurrijke bomen, planten of bloemen, of het ophangen van nieuwe decoraties. Doordat er altijd nog wel iets is dat in de tuin moet gebeuren, blijft het een voortdurend proces waar je al jouw creativiteit in kwijt kunt!