Zelf gras inzaaien

Een manier om een mooi gazon te creëren in je tuin is door gras in te zaaien. Hoe pak je dit aan? Waar koop ik goede graszaden en meststoffen? Welk gereedschap heb ik nodig? Waarom geen kant-en-klare graszoden? Daarover informeren wij je in deze blog.

Waarom kiezen voor zaaien?

Natuurlijk is kant-en-klare graszoden zo op het eerste gezicht een betere keuze: minder werk, meteen resultaat. Het nadeel van plaggen is echter dat het uitrollen best zwaar werk is en dat het echt veel duurder is dan graszaad zelf inzaaien. Weliswaar geeft zelf zaaien niet direct resultaat, maar daarin schuilt ook juist weer de charme van het zien ontkiemen en opkomen van je eigenhandig gezaaide graszaadjes.

Welke gras is geschikt voor jouw gazon?

Allereerst moet je zaden kopen natuurlijk, maar welke en waar? Het hangt er van af wat het doel van jouw gazon is. Voor die verschillende doeleinden zijn er verschillende mixen van graszaden ontwikkeld.  Gras is nog geen gras. Er zijn verschillende soorten met verschillende eigenschappen.Vaak worden er mixen samengesteld van verschillende grassoorten.

Veel gebruikte grassoorten voor gazons zijn:

  • Engels raaigras – voor gazons waarop gespeeld en gesport wordt
  • Veldbeemdgras – kan goed tegen droogte en zware betreding
  • Struisgras – dit gras kan er goed tegen als je het heel kort maait
  • Roodzwenkgras – kan ook kort gemaaid worden, geschikt voor siergazons

Waar koop je graszaad?

Op internet vind je verschillende groothandels die (ook) graszaden verkopen. Ook bouwmarkten verkopen het soms en tuincentra natuurlijk. Vaak kan je hier ook mestkorrels kopen. Er zijn wel verschillen in kwaliteit. Het beste kies je voor een A-merk. Deze zaden hebben de meeste kiemkracht en gaan het langst mee. Let ook op de verpakking. Als je het zaad niet in één keer opmaakt, wil je hersluitbare verpakking, zodat het restant goed blijft.

Gras inzaaien, hoe doe je dat?

De beste tijd hiervoor is het voor- of het najaar. Wat heb je nodig? Twee handen, een spade, een hark, water en een gieter.

  1. Verwijder onkruid, stenen en puin of oude graszoden.
  2. Spit de grond goed om met een spade
  3. Hark bemestingkorrels door de grond heen
  4. Zaai het gras regelmatig in twee tegengestelde richtingen
  5. Hark voorzichtig de zaadjes door de grond
  6. Bewater het pas ingezaaid gras

Wacht nu tot het gras ontkiemt en gaat groeien. Als het tien centimeter hoog is kan je voor het eerst gaan maaien.