Zelf je tuin aanleggen

Een tuin aanleggen vereist wel een goed plan van aanpak. Hoe ga je te werk? Wat zijn de valkuilen? Doe ik het zelf of huur ik vakmensen in? Bij het maken van deze keuzes willen wij je helpen met dit artikel.

Wat wil je gaan doen in de tuin?

Een tuin kan verschillende functies hebben, afhankelijk van jouw situatie. Wil je vooral geen pottenkijkers of vind je het juist belangrijk om uitzicht te hebben? Hoe ga je je tuin gebruiken? Sommige mensen willen rustig in hun tuin op een bankje een boek lezen, anderen willen speelruimte voor kinderen of voor de hond en weer anderen willen samen met familie of vrienden gezellig buiten eten en drinken. Denk daar eerst dus goed over na, want dit is natuurlijk bepalend voor je ontwerp.

Maak nu een goed ontwerp

Je tuin kan je zien als een verlengstuk van je huis. Wat wil je zien als je naar buiten kijkt?

Op internet kan je over het ontwerp van je tuin veel inspiratie opdoen, maar je kan ook aan een tuinarchitect of een hovenier vragen om een ontwerp voor jou te maken. Hier zit natuurlijk wel een prijskaartje aan en zelf doen is eigenlijk veel leuker toch? Er is zelfs software te koop om je te helpen een tuin te ontwerpen. Belangrijk is in ieder geval altijd dat je je tuin eerst goed opmeet.

Wat komt er in je tuin?

Nu ga je zaken invullen zoals bestrating, gras, bomen, struiken en planten, schutting, verlichting, speeltoestellen, beelden, meubilair… enzovoort. Houd hierbij wel je budget in de gaten want het kan aardig oplopen.

Welke grondsoort heeft jouw tuin?

Er zijn diverse grondsoorten. In ons land zal dat meestal klei, veen, zand, bosgrond, leem of löss zijn, afhankelijk van waar je woont. In nieuwbouwwijken is er tegenwoordig wel eens grond afgegraven en vervangen door  andere grond. Op internet vind je ook een paar trucs om zelf de grondsoort te bepalen, mocht je het zeker willen weten.

Pas de beplanting aan de grondsoort aan

Bespaar jezelf een hoop moeite en teleurstellingen door allerlei beplanting te kopen om er vervolgens achter te komen dat deze soorten helemaal niet gedijen op de bodem van jouw tuin. Het is eenvoudiger om uit te gaan van de grondsoort dan dat je de grondsoort van je tuin aanpast aan de beplanting. Let ook op zon en schaduw.